Sex Leksikon

Index: A B D F G H K L M N O P R S T U

ANALSEX
Se Røvpul

ANSVAR
Du kan ikke vide om din(e) partner(e) er hiv-smittet/hiv-smittede eller ej - og de ved det måske heller ikke selv. Tilsvarende kan du ikke altid vide med 100 % sikkerhed, om du selv er smittet.
Hvor to eller flere dyrker sex sammen, er det derfor et fælles ansvar, at det bliver sikkert. Et ansvar for både sig selv og for partneren.
Der skal mindst to til at dyrke usikker sex, så det kan aldrig være den ene parts ansvar alene. Der skal kun én til at sørge for at dyrke sikker sex.

ANTAL PARTNER
Dyrker du sikker sex, betyder antallet af partnere ikke noget. Det er baggrunden for STOP AIDS-kampagnens råd: Sikker sex - hver gang.
Det er falsk tryghed at holde sig til få eller færre partnere, end du har lyst til, hvis du dyrker usikker sex.

BARBERING
Ved barbering kan der opstå små sår og rifter.
Undgå derfor, at sæd og blod fra en anden person kommer i kontakt med friske sår efter barbering.
Hvis barberingen er en del af sex-legen, er det vigtigt ikke at få sæd på de steder, der er barberet - heller ikke overført med hænderne.
Der er ingen risiko ved at få blod eller sæd på huden, så længe huden er hel.

BISEKSUALITET
Der gælder de samme forholdsregler ved sex mellem mænd og kvinder som mellem to mænd. Se også Kvinder, Skedesekret, Blodkontakt

BLODKONTAKT
Der er ingen risiko ved at få blod på huden, så længe huden er hel. Men der er risiko ved blod fra en person til en andens åbne sår eller rifter. Blod trænger ikke ind gennem gamle sår eller hudafskrabninger. Menstruationsblod bør undgås i rifter eller sår. Se også Barbering, Piercing, S/M

BOLLE I RØVEN
Se Røvpul

BONDAGE
Den, der lader sig binde, må ikke overlade afgørelsen om, hvorvidt der skal dyrkes sikker sex eller ej til sin partner. Det er klogt at have grænserne aftalt på forhånd, og man bør have tillid til hinanden, før man dyrker bondage. Se også S/M

DILDOER
Dildoen i sig selv kan selvfølgelig ikke være smittet med hiv. Men der sker en overbelastning af slimhinden i endetarmen, når man bruger dildo. Og væske fra slimhinden kan overføres fra den ene person til den anden, hvis flere personer bruger samme dildo på skift. Derfor er det sikrest at have hver sin dildo. Eller I kan rulle et nyt kondom på dildoen, hver gang den går fra den ene til den anden.

DIRTY SEX
Der er kun lille risiko for hiv-smitte ved dirty sex. Pis og lort uden på kroppen er der ingen risiko ved. Den lille risiko, der kan være ved dirty sex, skyldes at der kan være blod i såvel pis som lort. Derfor bør du ikke drikke pis og spise lort. Se også Pis, Lort

DOMINANS
Der er ingen smitterisiko ved at dominere eller blive domineret seksuelt, hvis alle parter er indstillet på at dyrke sikker sex. Det er klogt at have grænserne aftalt på forhånd, og du bør have tillid til din partner, før du dyrker fx bondage.

FINGERSEX
Risikoen for at overføre hiv ved fingersex i røven er lille. Det er selvfølgelig ikke selve fingeren, der kan overføre hiv, lige som der ikke overføres hiv fra endetarmen til fingeren. Men der kan overføres sæd eller præsæd med fingrene fra pikken til slimhinderne i røven. Det undgår du ved ikke at have hånden skiftevis på din egen pik og i partnerens endetarm. Det er dog ikke store mængder sæd, der kan komme fra den ene til den anden på denne måde, så risikoen er ikke stor. Går I fra "almindelig" fingersex til fist-fucking, bliver situationen en lidt anden. Ved fist-fucking anbefales det at bruge latex-handsker. Dette gælder dog kun hvis der er neglerødder eller andre skader på hånden.

FIST-FUCKING
Fist-fucking eller næveknep kræver, at alle forberedelserne er gjort ordentligt: Der skal være rigelige mængder glidecreme ved hånden, og den indførende part skal have korte og filede negle. Der er risiko for at overføre hiv, hvis den indførende part har neglerødder eller sår på hånden. Der vil opstå små sår i endetarmens slimhinde, hvorfra blod kan trænge ind i blodbanen. Nogle, som dyrker fist-fucking, føler at vandbaseret glidecreme ikke er tilstrækkelig ved fist-fucking. Men bruger I oliebaseret creme af en slags, er det vigtigt, at I ikke boller bagefter. Olie nedbryder gummiet i kondomet. Det er et valg: Enten at bolle først og så fiste - eller kun at fiste. Men sikrest er det at bruge vandbaseret glidecreme også ved fist-fucking - og så bruge rigeligt. Imod dette taler dog at smøreevnen i vandbaseret glidecreme forsvinder ret hurtigt og dermed bliver der risiko for skader på tarmene.

GLIDECREME
Glidecreme mindsker belastningen på kondomet og dermed risikoen for, at det går i stykker. Brug altid vandbaseret glidecreme, også selv om der er creme på kondomet i forvejen. Der er nemlig ikke tilstrækkeligt. Undgå helt at bruge cremer med fedt eller olie. Fedt og olie nedbryder latex/gummi, og kondomet brister let. Boller du længe, mister glidecremen sin smøreevne, og så glider kondomet ikke så let mere. I så fald bør du bruge ekstra glidecreme. Vandbaseret glidecreme kan købes på apoteket, hvor det hedder eksplorationcreme. Også pornoforretninger sælger vandbaseret glidecreme.

GOLDEN SHOWERS
Se Pis

HIV-TEST
En hiv-test afgør, om der er antistoffer mod hiv-virus i blodet på den testede person. Er der dét, er personen hiv-smittet. Men det varer op til tre måneder, fra en person bliver smittet, til kroppen har dannet disse antistoffer. Derfor må du vente 3 måneder, hvis du har dyrket usikker sex, til hiv-testen er pålidelig og kan vise, om du er smittet eller ej. Du kan ikke bruge hiv-testen i stedet for sikker sex. Måske er du eller partneren nysmittet uden at vide det selv. Og selv om ens partnere siger, de er hiv-testet negativt, behøver det ikke være korrekt. De kan været smittet alligevel, måske inden for de sidste tre måneder. Se også Ansvar

KNUS & KRAM
Et knus og et kram, at holde om et andet menneske, eller sove sammen er fuldstændig sikkert.

KONDOMER
Kondomer er den eneste form for beskyttelse mod hiv, når du boller eller bliver bollet i røven. Risikoen for at et kondom går i stykker, er særdeles lille. Når det bliver brugt rigtigt, er sikkerheden op til 98%. Derfor giver kondomer så høj sikkerhed mod hiv, at analsex med kondom kaldes sikker sex. Rigtig brug af kondom betyder, at du bruger vandbaseret glidecreme, da latex/gummi bliver nedbrudt af fedt og olie. Kondomer bruges som følger:

Kondompakken åbnes uden at beskadige kondomet. Pas derfor på med neglene og bid ikke i pakken.

Du kan komme lidt glidecreme på pikhovedet, da det øger følsomheden. Men for meget glidecreme inde i kondomet kan få det til at glide af.

Træk forhuden tilbage, hold fast på spidsen af kondomet med to fingre, så der ikke er luft i enden af det og rul kondomet ned over pikken helt ned til roden.

Brug altid vandbaseret glidecreme.

Det er en god ide, at skifte kondom, hvis du boller længe.

Efter udløsningen: Hold om pikken og kondomet ved roden, så det ikke glider af, når du trækker dig ud af partneren. På den måde er du sikker på, at sæden bliver i kondomet.

Alle kondomer på det danske marked lever op til høje kvalitetskrav. Du kan derfor trygt bruge det mærke, der passer dig bedst. Har du dårlige erfaringer med et mærke, bør du prøve et andet. I udlandet er kravene i nogle lande lavere end i Danmark, så tag derfor dine egne med på rejser.

KVINDER
Se Biseksualitet, Skedesekret

KYS
Der er ingen risiko ved at kysse. Spyt kan ikke indeholde hiv-virus i så stor mængde, at man kan blive smittet.

KØNSSYGDOMME
Se Seksuelt overførte sygdomme

LORT
Der er ingen fare for hiv-smitte ved lort uden på kroppen. Der er en lille risiko ved at spise lort, da der kan være blod i lortet.

LÆDERSEX
Der er ingen særlig risiko for hiv-smitte ved de sex-praktikker, som kaldes lædersex. Se også S/M og de enkelte sex-praktikker

MASSAGE
Enhver form for massage uden på kroppen er risikofri.

MASSAGE APPARATER
Se Dildoer

NÆVEKNEP
Se Fist-fucking

OLIE & FEDT
Olie og fedt nedbryder den latex/gummi, som kondomerne er fremstillet af. Prøv evt. at smøre et kondom med salat-olie eller vaseline og se, hvor hurtigt det bliver porøst og går i stykker. Brug derfor altid vandbaseret glidecreme sammen med kondomerne. Se også Glidecreme

ONANI
Onani - at spille pik - er selvfølgelig helt risikofrit. Også når to eller flere mænd spiller pik på hinanden

.
ORALSEX
Se Pikslikning

PIERCING
Ved piercing er det vigtigt ikke at bruge samme nåle på flere personer. Nålene bør være sterile. De åbne sår efter piercing gør det muligt for hiv-virus at trænge ind i blodbanen. Derfor er det vigtigt at undgå, at sæd og blod fra andre personer kommer i kontakt med sår fra piercing.

PIKSLIKNING
Slikke pik er den form for sex, det er sværest at give entydige råd om. For ingen ved med sikkerhed, hvor stor smitterisikoen er. Det ligger fast, at risikoen ved at slikke pik er væsentligt mindre end ved analsex. Præsæd kan indeholde hiv-virus ligesom sæden, men kommer ikke i så stor mængde, at der er nogen reel risiko ved det. Men der er efter al sandsynlighed en risiko ved at få sæd i munden, så det bør du undgå. Det gælder selvfølgelig både, når du selv slikker, og når du bliver slikket. Er det selve det at slikke, du har lyst til, gælder det om at standse, inden sæden kommer. Nyder du at få din partners udløsning i munden, undgår du sæden ved at dyrke oralsex med kondom.

PIS
Udvendig på kroppen er der ingen risiko ved pis med mindre, der er åbne sår. Der kan være blod i urinen, som kan trænge ind i blodbanen. Især hvis du bliver pisset i røven, hvor slimhinden er særlig modtagelig. Der er også en lille risiko ved at drikke pis.

POPPERS
Der er ikke risiko i sig selv for hiv-smitte ved at bruge poppers med mindre, du dyrker usikker sex. Se også Stimulanser

POSITIV & NEGATIV
Der er ingen smittefare, sålænge du dyrker sikker sex. Ansvaret er det samme for begge parter. I faste forhold er lysten til hinanden ofte større end bevidstheden om sikker sex. Derfor vil mange par opleve, at de "falder i vandet" på trods af, at de normalt dyrker sikker sex sammen. Se også "Smuttere"

POSITIV & POSITIV
Forskerne verden over er ikke enige om, hvorvidt to hiv-smittede bør dyrke sikker sex med hinanden eller ej. Der findes forskellige varianter af hiv-virus, som måske ikke er lige aggressive. Nogle mener derfor, at hiv-smittede bør undgå at udsætte sig for flere forskellige varianter hiv-virus. To hiv-smittede, der dyrker sikker sex sammen, undgår også andre seksuelt overførte infektioner.

PRÆSPERM
Se Præsæd

PRÆSÆD
De fleste udskiller væske gennem pikken, når de er seksuelt ophidsede, inden de får udløsning. Nogle mere end andre. Denne væske kaldes præsæd eller præsperm, og den kan indeholde hiv-virus hos en hiv-smittet. Mængden af præsæd er imidlertid lille sammenlignet med sædmængden ved selve udløsningen. Og det er ikke påvist, om koncentrationen af hiv-virus er tilstrækkelig til, at hiv kan overføres. Se også Pikslikning

RIMMING
Se Røvslik

RØVPUL
Analt samleje uden kondom indebærer en meget stor smitterisiko, fordi slimhinderne i endetarmen er tynde og dermed særligt modtagelige for smitte. Det er ikke kun den, der lægger røv til, der udsætter sig for smitte. Derfor er det bedste råd: Brug kondom og vandbaseret glidecreme, når du boller. Se også Glidecreme, Kondomer

RØVSLIK
Røvslik ("rimming") er ikke risikabelt i forbindelse med hiv. Det er en af de teoretiske smitteveje, som eksperter ikke vil afvise, men som i praksis er yderst usandsynlige. Men der findes andre infektioner, som overføres ved røvslik. Så hiv-smittede gør klogt i at undgå denne sex-praktik.

SEKSUELT OVERFØRTE SYGDOMME
Har man ubehandlede sex-sygdomme som gonoré, herpes, klamydia, kondylomer eller syfilis ved pikken eller røvhullet, kan det gøre det lettere for hiv-virus at trænge ind i blodbanen. Det er en af grundene til, at hiv har kunnet spredes så hurtigt i den 3. verden, hvor sundhedsvæsenet ikke er så udviklet. I Danmark er mange af sex-sygdommene efterhånden meget sjældne, og de fleste mennesker bliver hurtigt behandlet, hvis de får en sex-sygdom. Sikker sex beskytter ikke nødvendigvis mod alle andre sex-sygdomme: Du kan få gonoré og syfilis i halsen ved slikke pik. Du kan få herpes ved munden eller pik og røv. Klamydia kan findes hos mænd i urinrøret og kan derfor spredes fra pik til pik, hvis pikkene kommer i direkte kontakt. Hepatitis A (leverbetændelse) smitter fra røv til mund ved røvslik. For hiv-smittede er det en god ide at beskytte sig imod disse sygdomme.

SKEDESEKRET
Dyrker du sex med kvinder og har samleje i skeden, bør du bruge kondom. Hiv-smitte overføres med sperm, skedesekret og blod, også menstruationsblod. Så også her gælder sikker sex-reglerne - brug altid kondom, når du boller, uanset hvem du boller med.

SEX-LEGETØJ
Når du bruger sex-legetøj, bør du undgå, at sæd og blod overføres fra én person til en anden. Se Dildoer

S/M
Hiv overføres, når sæd eller blod kommer fra en person ind i blodbanen på den anden. Ved S/M er det piercing, pisk og barbering, det er relevant at forholde sig til. Du bør ikke bruge samme nåle, piske eller barbergrej på flere personer uden at gøre dem rene mellem hver person, da sæd eller blod fra en person ikke bør komme i åbne sår på andre personer. Se også Dominans, Sex-legetøj, Piercing, Tatovering

SMITTEOVERFØRSEL
Hvis hiv-virus skal overføres, skal det fra en person ind i blodbanen på en anden. Det kræver intim kontakt, slimhinde til slimhinde. Hiv-virus er sart og går hurtigt til grunde uden for kroppen.

SMUTTERE
De fleste mener, at det er fornuftigst at dyrke sikker sex. Men måske falder man alligevel i vandet en gang imellem. Heldigvis er hiv ikke særligt smitsomt, så der er ikke nødvendigvis grund til at fortvivle, hvis det sker. Der er statistisk set kun relativt lille risiko for, at du bliver smittet ved en enkelt "smutter". På den anden side er en del blevet hiv-smittede netop ved en "smutter". Det er enten/eller: Du bliver smittet, eller du bliver ikke smittet! Der er ingen mellemvej. Hvis du opdager et mønster i dit sex-liv, at du fx alt for tit dyrker usikker sex, når du er fuld, så er der måske anledning til at tænke dig om og forsøge at ændre dette mønster. Men mønstret kan også være, at du for tit laver "smuttere", når du er nyforelsket! Eller deprimeret. Eller når du bare er meget liderlig. Se også Stimulanser

Der er dog håb efter en smutter idet du kan få en såkaldt PEP-kur på et hospital. Du kan læse mere om PEP her:
PEP

SPERM
Se Sæd

SPYT
Der er ingen risiko for smitteoverførsel ved spyt. Den mængde hiv-virus, der kan være i spyttet fra en hiv-smittet er for lille til at være en reel smittefaktor.

STIMULANSER
Der er ingen risiko for hiv-smitte forbundet med stimulanser, så længe du dyrker sikker sex. Det gælder alkohol, hash og poppers. (Bruger du stoffer intravenøst, er der risiko ved at dele sprøjter, men det har hverken noget med stofferne eller usikker sex at gøre.) Hvis stimulanserne indgår i et mønster i dit sex-liv, så du måske tit dyrker sex, når du er påvirket af fx alkohol - kan der være grund til at tænke dig om. Alkohol og euforiserende stoffer svækker dømmekraften, og du bliver måske tilbøjelig til at lave ting, du ellers ikke ville, hvis du ikke var påvirket. Når det sker, er der indirekte en risiko ved stimulanserne.

SÆD
Sæd indeholder hiv-virus hos hiv-smittede, men hiv skal ind i blodbanen på den anden person for at kunne overføres. Der er derfor ingen risiko ved at få eller sprøjte sæd ud over kroppen, så længe huden er hel. Se også Pikslik, Røvpul

TATOVERING
Tatovering bør foregå med sterile redskaber. Du bør finde en tatoo-forretning, hvor du er sikker på, at der kun bliver anvendt sterile redskaber.

TOILETGREJ
Se Barbering

UNGE
Der findes ingen særlige forholdsregler, som gælder i forhold til unge. Blandt bøsser er der statistisk set færre helt unge hiv-smittede end blandt lidt ældre bøsser. Det skyldes først og fremmest, at unge mennesker ikke har dyrket så meget sex endnu. Er du ung og måske mindre erfaren end de fyre, du møder, kan det være fristende at lade dem tage ansvaret. Men du har altid et ansvar for dig selv. Se også Ansvar

URINSEX
Se Pis